Povijest

(autorica teksta: mr.sc. Sandra Benić)

Puhački orkestri zasigurno su najbrojniji i najpopularniji u svijetu. Sjajem i zvukom svojih instrumenata uveličavaju brojne svečanosti, svojim odorama simboliziraju povijest i boje svoga grada, skladan korak članova puhačkih orkestara daje puls glazbi koja je uvijek i za sva vremena najjači izvor snage, ljepote i optimizma života.

Puhački orkestar grada Karlovca zaštitni je znak grada Karlovca. Svoju kvalitetu dokazao je brojnim koncertima, nastupima na raznim svečanostima i natjecanjima u Karlovcu, Karlovačkoj županiji, širom Republike Hrvatske i izvan nje.

Tijekom 30 godina rada osvojio je niz plaketa i priznanja u zemlji i inozemstvu. 1989. godine pod dirigentskom palicom prof. Josipa Nochte proglašen je najboljim orkestrom na republičkoj smotri u Makarskoj. 1998. godine u Šibeniku pod dirigentskom palicom prof. Danijela Martinovića osvaja zlatnu plaketu na republičkoj smotri, a 1999. godine na V. međunarodnom natjecanju orkestara u Egeru (Mađarska) osvaja srebrnu plaketu. 2004. godine u Novom Vinodolskom pod dirigentskom palicom prof. Ratka Pogačića osvaja zlatnu plaketu na državnom natjecanju, a 2006. godine u Selcu pod dirigentskom palicom prof. Danijela Martinovića brončanu plaketu.

Puhački orkestar grada Karlovca ima veliki ljudski potencijal, glazbenike profesionalce i glazbenike amatere svih uzrasta i profesija. Kvaliteta Orkestra u dosadašnjih 30 godina pod vodstvom dirigenata i voditelja, prof. Josipa Nochte, prof. Aleksandra Radivojevića, prof. Ratka Pogačića, prof. Danijela Martinovića, prof. Tihomira Bokuna, prof. Ivana Mastena, kao i svih dosadašnjih članova, postavila je dobre osnove za budućnost Orkestra i nastavak njegovog uspješnog djelovanja u Karlovcu i šire.

Orkestar je osnovan 15. lipnja 1986. godine pri Glazbenoj školi Karlovac, pod nazivom Gradski duhački orkestar, nakon 20-tak godina prekida tradicije puhačkog orkestra u Karlovcu, gradu u kojem je prije 200-tinjak godina postojala jaka limena glazba. Puhački orkestar dugi niz godina djelovao je u Karlovcu zbog nekadašnje vojne funkcije Glazbene škole, osnovane upravo zbog potreba puhačkog orkestra 1804. godine.

Veliku podršku, pomoć i susretljivost osnivanju Orkestra, ali i tijekom svih ovih godina djelovanja do danas, dala je Glazbena škola Karlovac, svi njeni djelatnici pod vodstvom dosadašnjih ravnatelja Glazbene škole, prof. Željka Mikića, prof. Ljiljane Ščedrov i prof. Snježane Mrljak.

Prvi dirigent Gradskog duhačkog orkestra bio je pok. prof. Josip Nochta, tada redovni profesor Muzičke akademije u Zagrebu.

Od samog početka do danas članovi Orkestra su učenici Glazbene škole, studenti, nastavnici i profesori glazbe, studenti glazbe i glazbeni amateri svih zanimanja, struka, stupnjeva, obrazovanja i uzrasta. O tome najbolje govori raspon godina života članova – od 11 do 79 godina života.

Povijest_slika_1

Pok. prof. Nochta uvježbao je Orkestar i njime dirigirao na prvom javnom nastupu, u utorak, 21. travnja 1987. godine pri otvorenju “Izložbe zanimanja” u Domu HV Zrinski ili tadašnjem Domu JNA. (na slici)

Prve reakcije Karlovčana bile su ohrabrujuće. Orkestar nailazi na podršku svojih sugrađana i glazbene kritike koja se očitovala riječima: “Karlovački glazbeni život formiranjem Gradskog duhačkog orkestra dobio je veliko pojačanje i za očekivati je uspješan rad tog ansambla.”

Svoje prvo predstavljanje glazbeno zahtjevnoj i strogoj karlovačkoj publici Orkestar se predstavio sljedećim repertoarom:
H.Hartwig: Sorrela Ouverture
Kolditz: Pfoenix – Ouverture
N.Kalogjera: Crvena kola – koračnica
J.Gotovac: Ero s onoga svijeta – Ouverture
G.Gerschwin: Summertime
J.Skrašek: Moja domovina – koračnica
xxxx: Splitske kale – koračnica

Drugo predstavljanje karlovačkoj publici bilo je samo tri dana kasnije, 24. travnja 1987. godine, na 24. regionalnoj smotri pjevačkih zborova i orkestara ZO Karlovac u Zorin domu.

U naredna tri mjeseca Orkestar je zabilježio intenzivne nastupe obilježavajući sve važne kulturne, društvene i sportske događaje i praznike. Nakon navedenih nastupa Orkestar je imao ljetnu stanku, koja tradicionalno i danas postoji od srpnja do rujna. No, članovi Orkestra rado su se uvijek okupljali, pa i danas, u tom “neradnom” razdoblju za obilježavanje velikih, važnih događaja ili uspjeha.

Početkom nove školske i akademske godine za Orkestar uobičajeno počinje nova radna,  “orkestarska” godina. Svih ovih godina kroz Orkestar je prošlo mnogo individua, ljubitelja glazbe, koji su tu svoju ljubav iskazali dužim ili kraćim vremenom posvećenim vježbanju, probama, zajedničkim nastupima i druženju s Orkestrom, članovima Orkestra i njegovom sve brojnijom i vjernijom publikom.

Orkestar je svih ovih godina, od prvog dana svog djelovanja, vodio kompletan arhiv Orkestra, pratili su se i bilježili nastupi, dolasci članova, sastav i promjene sastava članova, spremale su se fotografije, olakšavala se organizacija, ugovarali su se nastupi, glazbeni repertoar Orkestra; brinulo se o notama, popravcima i nabavkama instrumenata, kao i svim potrebnim popratnim sadržajima nužnima za uspješnost nastupa.

Nove sezone Orkestar obično započinje nastupom na već tradicionalnoj manifestaciji Dani piva, koja se u Karlovcu održava od 1986. godine. Prvi nastup Orkestra povodom otvorenja Dana piva u šarenoj povorci brojnih glazbenih ansambala bio je 5. rujna 1987. godine. Orkestar obično u sklopu navedene manifestacije Dani piva održi nekoliko koncerata. Od osnivanja do kraja 1987. godine Gradski duhački orkestar imao je u kratkom vremenskom razdoblju ukupno 21 javni nastup.

Svoj prvi samostalni koncert Gradski duhački orkestar održao je 16. lipnja 1988. u tadašnjem novom Domu JNA. Iste godine Orkestar počinje s promenadnim koncertima, čiju tradiciju održavanja u središtu Karlovca vjerno održava do danas, vikendima za lijepog vremena, u razdoblju od travnja do listopada, uz zvuke zabavnih melodija, valcera, polki i koračnica, uobičajenih za takve koncerte.

Gradski duhački orkestar Karlovac i grupe plesačica Baletnog studija Centra za kulturu Zorin dom gostovali su 1989. tri dana u talijanskom gradi Alessandriji, gradu s kojim Karlovac ima dugogodišnju uspješnu suradnju. U zajedničkom programu “Dani muzike i plesa Karlovac”, Orkestar je pod ravnanjem prof. Josipa Nochte izveo 90-minutni program. Kraj koncerta u izvedbi Gotovčevog završnog kola iz “Ero s onoga svijeta” te uvertira Bizetove “Carmen” dočekan je pravim ovacijama.

Povijest_slika_2Zorin dom: 25. regionalna smotra pjevačkih zborova i orkestara, 13. travanj 1988.

Nakon bolesti prof. Nochte, Orkestar preuzima prof. Aleksandar Radivojević, kao privremeno rješenje dok se natječajem ne izabere novi dirigent. U razdoblju prof. Radivojevića održan je kontinuitet proba i nastupa Orkestra (desetak proba i tri nastupa, dva u Karlovcu i jedan u Ozlju).

Orkestar je 1991. godine dobio novog dirigenta, prof. Ratka Pogačića, profesora glazbe koji je završio Muzičku akademiju u Ljubljani i koji radi u Glazbenoj školi u Karlovcu.

3. listopada 1991. rad Orkestra prekinut je zbog nesigurnosti, ratne opasnosti, neizvjesnosti političke situacije te nemogućnosti održavanja redovitih proba uslijed stalnih avionskih i općih uzbuna za opasnost u gradu Karlovcu.

Drugu ratnu godinu, 1992., Orkestar je nastavio s radom i održavao probe dva puta tjedno, prema situaciji. No, nije bilo primarno nastupati, već ostvariti kontinuitet proba, na čemu su inzistirali članovi Orkestra.

Program je Orkestar usmjerio u tri osnovna pravca: koračnice i marševi kao osnovni dio repertoara puhačkih orkestara, djela klasičnih autora i repertoar popularne filmske glazbe.

Povijest_slika_3

1994. je ponovno važna godina za Karlovački puhački orkestar. 415. godišnjicu grada Karlovca Puhački orkestar uveličao je zvukom i slikom. Bio je to prvi nastup u (tada) novim uniformama, nalik onima koje su se nosile u Karlovcu oko 1800. godine kada je ustrojena građanska garda koja je imala i svoj orkestar. (na slici)

Članovi Orkestra, nošeni glazbom, gostuju nekoliko puta u Zagrebu, povodom otvaranja Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma kroz defile ulicama Zagreba, na samom Zagrebačkom velesajmu u zabavnom dijelu programa te promociji gospodarskih subjekata Karlovačke županije.

Posebno svečano Orkestar je sudjelovao u obilježavanju 190 godina postojanja Glazbene škole u Karlovcu. Ovaj iznimno dugi niz godina uspješnosti Glazbene škole obilježen je u Galeriji “Vjekoslav Karas” i to Izložbom povijesti Glazbene škole, predstavljanjem monografije Glazbom kroz povijest Karlovca u Muzeju Mimara u Zagrebu, te završnom svečanošću povodom 190 godina Glazbene škole Karlovac, 10. listopada 1994. Ovim nastupom od rada s Orkestrom kao njegov dirigent oprostio se na određeno vrijeme prof. Ratko Pogačić.

Od 17. listopada 1994. godine novi dirigent Orkestra je prof. Danijel Martinović, akademski glazbenik – klarinetist, koji je, nakon završene osnovne i srednje Glazbene škole i Gimnazije na Rakovcu, završio Muzičku akademiju u Zagrebu. Zaposlen je u Zagrebu u orkestru Opere Hrvatskog narodnog kazališta, kao solista na klarinetu, a prije toga bio je zaposlen kao profesor u Glazbenoj školi u Karlovcu.

16. prosinca 1994. Gradsko vijeće grada Karlovca na svojoj 17. sjednici donijelo je odluku o osnivanju Puhačkog orkestra grada Karlovca. Orkestar od tada službeno djeluje pod ovim imenom.

Bogatu glazbenu sezonu nastupa u 1995. godini Puhački orkestar grada Karlovca započeo je nastupom na najvećem hrvatskom i jednom od najvećih europskih karnevala – u Rijeci. Orkestar je prošao riječkim Korzom te izveo kraći glazbeni nastup uz plesnu koreografiju Zagrebačkih mažoretkinja.

Orkestar je iste godine nastupio na Koncertu zbora i orkestra Glazbene škole Karlovac u Domu HV Zrinski, gdje su nastupili i Mali harmonikaški orkestar, Mali zbor Glazbene škole, Mali gudački orkestar, Harmonikaški komorni orkestar, Karlovački komorni orkestar.

U Zagrebu 1995. Orkestar sudjeluje u promociji u dijelu programa Sajma automobila. Također, sa Zagrebačkim mažoretkinjama, Puhački orkestar grada Karlovca sudjeluje u tonskom snimanju i izvedbi uživo emisije HRT-a “Sedma noć”, u udarnom televizijskom terminu nedjeljom navečer, i to koračnicom Most na rijeci Kwai.

5. obljetnica Dana državnosti, 30. svibnja 1995., obilježena je izuzetno radno. Uz generalne probe u Športskom rekreativnom centru Jarun u Zagrebu, Orkestar je također obilježio ovu obljetnicu i u Karlovcu, otkrivanjem spomenika ispred Zbornog područja HV-a Karlovac, te tradicionalnom ranojutarnjom budnicom ulicama Karlovca. Orkestar je isti dan prošao i ulicama grada Zagreba, sa zadržavanjem u svojoj glazbenoj izvedbi na središnjem trgu metropole, Trgu bana Josipa Jelačića.

Na poslijepodnevnoj centralnoj proslavi Dana državnosti Republike Hrvatske na Jarunu u Zagrebu, između orkestara iz Vrbovca i Lovrana, Puhačkom orkestru grada Karlovca ukazana je čast da u svečanom otvorenju mimohoda i dočeku tadašnjeg Predsjednika Republike Hrvatske i Vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske, pok. dr. Franje Tuđmana, bude predvodnik defilea, kao i da dirigent Orkestra, prof. Danijel Martinović, u zajedničkom izvođenju kompozicija svih triju navedenih orkestara, bude dirigent broju od ukupno 150-tak glazbenika.

Orkestar svih ovih godina ima značajnu suradnju s ostalim orkestrima ovakve vrste u Republici Hrvatskoj. Dugogodišnja je dobra suradnja s Puhačkim orkestrom KUD-a “Sloga” Ravna Gora. Kraj prve polovice 1995. godine, točnije 24. lipnja, Puhački orkestar grada Karlovca održao je koncert u Domu kulture u Ravnoj Gori, gdje su također na kraju koncerta oba orkestra zajednički izvela dvije melodije, svaku pod ravnanjem jednog dirigenta.

Orkestar je iste godine također mimohodom, koncertom te zajedničkim nastupom obilježio proslavu 110. obljetnice postojanja i rada Limene glazbe “Duga Resa” iz Duge Rese, čija proslava je održana pod nazivom Dani Duge Rese u sklopu proslave Dana zaštitnika grada Duge Rese.

Orkestar je također 1995. među prvima došao u oslobođeni i gotovo potpuno razrušeni grad Slunj, održavši koncert na trgu ispred glavne razrušene crkve za dan Male Gospe i obilježivši početak povratka mirnog života u grad Slunj.

Proljetni koncert zbora i orkestara Glazbene škole 1996. okupio je Zbor i Gudački orkestar Glazbene škole, Karlovački komorni orkestar i Puhački orkestar grada Karlovca, poklonivši Karlovčanima obilje ljepote glazbe i sliku pozornice pune mladih glazbenika svih uzrasta, rame uz rame sa svojim profesorima, starijim i iskusnijim glazbenicima-profesionalcima te glazbenim amaterima.

Povijest_slika_4Koncert za Dan državnosti ispred Gradske kavane, 30. svibanj 1996.

26. travnja 1997. dolazi do promjena u pravnom statusu Orkestra. Održana je svečana osnivačka skupština udruge Puhačkog orkestra grada Karlovca. Time je Orkestar postao samostalni glazbeni ansambl i udruga građana. Do ovog datuma djelovao je organizacijski u sastavu Glazbene škole. Zgrada škole i dalje ostaje mjesto okupljanja i proba. Usvojen je i Statut udruge i program rada za tekuću godinu, koji se svake godine nadalje ponovno usvaja.

24. listopada 1998. u Školskoj dvorani “Baldehin” u Šibeniku održan je 13. susret i 3. natjecanje hrvatskih puhačkih orkestara. Ujedno je obilježena i proslavljena i 700. obljetnica Šibenske biskupije, tisućljeće proglašenja Šibenika gradom, 150 godina utemeljenja Šibenske narodne glazbe, te 50 godina Hrvatskog sabora kulture, stožerne udruge kulturno-umjetničkih amatera u Republici Hrvatskoj. Natjecalo se 12 najboljih orkestara iz cijele Hrvatske koji su to pravo izborili na međužupanijskim i županijskim natjecanjima u konkurenciji preko 100 puhačkih orkestara.
Puhački orkestar grada Karlovca natjecao se u A kategoriji sa zadanom skladbom “Tri su dekle” Igora Kuljerića, te po slobodnom izboru uvertirom “Man about town” P. Scheffera, uz solo Tomislava Pavera na trubi. Stručno povjerenstvo, u sastavu Mo prof. Mladen Tarbuk, prof. Vladimir Svilović, prof. Šime Vulelija, Puhačkom orkestru grada Karlovca dodijelio je 96,33 od mogućih 100 bodova, čime je Orkestar osvojio zlatnu plaketu i nastavio niz velikih uspjeha te još jednom dokazao svoju kvalitetu.

Povijest_slika_5

Hrvatski sabor kulture 1999. odabrao je Puhački orkestar grada Karlovca za predstavnika Republike Hrvatske na neslužbenom europskom prvenstvu, 5. međunarodnom natjecanju puhačkih orkestara, koje se održalo u mađarskom gradu Egeru od 1. do 4. srpnja. (na slici) Orkestar je izveo djela Roosta, Schneidera, Kuljerića i Kaliba.

U konkurenciji 15 ansambala, Orkestar je u A kategoriji osvojio 82 boda i 2. mjesto sa srebrnom plaketom. Ukupan dojam koji je Puhački orkestar grada Karlovca ostavio bio je odličan, a dirigent prof. Danijel Martinović kao umjetnički voditelj pohvaljen je kao jedan od najperspektivnijih i najboljih dirigenata na natjecanju.

Orkestar se uvijek nosio s problemima financiranja, popravaka dotrajalih i loših instrumenata, nedostatkom određenih vrsta instrumenata, nedostatkom članova-glazbenika te financijskih sredstava za održavanje koncerata izvan Karlovca. 2000. godine je uslijed navedenih problema za privremenog voditelja postavljan nekadašnji dirigent Orkestra, prof. Ratko Pogačić, a za zamjenika privremenog voditelja prof. Tihomir Bokun, djelatnik Glazbene škole Karlovac, akademski glazbenik-klarinetist i član Orkestra.

U travnju 2001. natječajem za novog dirigenta Orkestra izabran je prof. Ratko Pogačić, nakon čega se ubrzo nastavio niz  uspješnih koncerata i nastupa Orkestra, uz već uhodanu dobru suradnju i s Karlovačkim mažoretkinjama. Pod dirigentskom palicom prof. Ratka Pogačića Puhački orkestar grada Karlovca osvojio je ponovno zlatnu plaketu Hrvatskog sabora kulture u A kategoriji na državnom natjecanju u Novom Vinodolskom 2004. godine.

Od 2004. do 2014. godine dirigent Puhačkog orkestra grada Karlovca je prof. Danijel Martinović, koji je Orkestar uspješno vodio svojom dirigentskom palicom cijelo desetljeće uz brojne koncerte, kako samostalne, tako i s ostalim glazbenim sastavima. Orkestar je bilježio niz zapaženih nastupa na županijskim i državnim natjecanjima (u Selcu i Novom Vinodolskom, brončana plaketa Hrvatskog sabora kulture u A kategoriji 2006. godine), te suradnjom s ostalim puhačkim orkestrima u Hrvatskoj, ali i izvan Hrvatske. Primjer je iznimno uspješna suradnja s njemačkim orkestrom “Die Gersthofer Blasharmoniker” iz Savezne Republike Njemačke, pri čemu su tijekom 2009. i 2010. godine ostvareni i realizirani uzajamni posjeti i zajednički koncerti obaju orkestara sa zanimljivim glazbenim repertoarom, i u Hrvatskoj i u Njemačkoj. 2011. godine Orkestar je obilježio 25 godina djelovanja svečanim koncertom u Gradskom kazalištu Zorin dom, uz gostovanje orkestra „Speelschare“ iz Belgije, točnije, iz zapadne Flandrije, grada Diksmuida.

U listopadu 2014. godine Orkestar preuzima prof. Ivan Masten, ujedno i redoviti član Orkestra od osnivanja 1986. godine, inače, profesor trube u Glazbenoj školi Karlovac. Orkestar nastavlja s brojnim koncertima na području grada Karlovca, uz aktivan rad na širenju glazbenog repertoara te pripremi za daljnja natjecanja i daljnje angažmane, a posebno za svečano obilježavanje 30 godina Orkestra.

Sve ove godine Orkestar postiže niz zapaženih preko 550 javnih nastupa na velikom broju različitih međunarodnih, državnih, regionalnih i županijskih natjecanja, svečanih i samostalnih koncerata, promenadnih koncerata, raznih gradskih, županijskih manifestacija organiziranih od strane vojske, sportskih klubova, turističkih, gospodarskih organizacija i udruga, gostovanjima širom Republike Hrvatske i izvan nje, dobrom prijateljskom i profesionalnom suradnjom s mnogim puhačkim orkestrima i orkestrima ostale glazbene vrste.

Današnji Puhački orkestar grada Karlovca dio je duge tradicije orkestralne puhačke glazbe u Karlovcu i obilježio je to razdoblje gradske povijesti. Budućnost je u neprekidnom obnavljanju mladim glazbenicima i usponu umjetničke kvalitete. Biti članom Puhačkog orkestra grada Karlovca čast je i ponos svakog člana Orkestra.

Comments are closed