Puhački orkestar grada Karlovca na 11. Međunarodnom festivalu puhačih orkestara u Malom Lošinju

IMG_6121Prvi vikend u lipnju tradicionalno se u Malom Lošinju održava Festival puhačkih orkestara, u organizaciji Puhačkog orkestra „Josip Kašman“. Ovogodišnji Festival 11. je po redu, a uz orkestre iz Slovenije i Italije dobio je i predznak “Međunarodni”. Po prvi puta na Festivalu je ove godine sudjelovao i Puhački orkestar grada Karlovca.

Na put smo krenuli u rano subotnje jutro, 3. lipnja, a kao zanimljivost ističemo činjenicu da je to prvo gostovanje našeg orkestra na nekom otoku. Po dolasku u Lošinj, smještaju i ručku, započele su pripreme za sam Festival.

U subotnje poslijepodne s početkom od 17 sati, krenula je povorka orkestara od Vele rive do glavnog gradskog trga na kojem je od 18 sati započeo glavni dio programa. Po procjeni organizatora rivom je promarširalo rekordnih 680 glazbenika, iz 17 puhačkih orkestara iz Hrvatske, Slovenije i Italije.

Nastupili su:
Puhački orkestar ”Josip Kašman”, Glazbeno društvo “Spinčići”, Godba Sevnica s mažoretkinjama, Puhački orkestar Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Pule, Puhački orkestar Grada Karlovca, Mestna godba Metlika, Puhački orkestar “Lipa” iz Tuhelja, Pihalni orkester “Zarja” Šoštanj, Limena glazba “Marinići”, Corpo bandistico “Val di Gorto”, Puhački orkestar ZET Zagreb, Puhački orkestar grada Pule, Kulturno društvo Godba Liboje, Limena glazba Zajednice Talijana Buje, Big Band iz Pazina, te zajedno Mestna godba Kamnik i Kulturno društvo Medvode.

Po završetku mimohoda, uslijedio je kratki zajednički nastup svih orkestara u kojem su glazbenici pod ravnanjem dirigenata Darka Čargonje (Glazbeno društvo “Spinčići”) i Mirana Šumečnika (Pihalni orkester “Zarja” Šoštanj) odsvirali češku polku „Rozamundu“ i slovensku, Avsenikovu skladbu „Večer na Robleku“.

Festival je službeno otvorila gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić, a po otvaranju na pozornici su se izredali svi orkestri sudionici sa svojim pripremljenim programom.

Puhački orkestar grada Karlovca publici se predstavio sa sljedećim skladbama:
Joyeux musiciens, R. Coiteux
Libertango, A. Piazzola, arr. M. Somadossi
Birdland, J. Zawinal, arr. L. Norred
The Doors in concert, arr. P. Murtha

Program i zabava te druženje s ostalim orkestrima potrajali su do dugo u noć. Nedjeljno prijepodne iskorišteno je za razgledavanje Malog Lošinja i posjet Muzeju Apoksiomena. Nažalost, brzo je došlo i vrijeme za povratak u Karlovac. Okrijepljeni boravkom na otoku vitalnosti, s Lošinja nosimo mnoge lijepe uspomene, nova poznanstva i prigode za suradnje s drugim orkestrima, a organizatorima i domaćinima svake pohvale na organizaciji.

Još uvijek puni dojmova, okrećemo se obilježavanju 438. rođendana našeg grada i nastupima u Karlovcu!

 

Comments are closed