Koncert POGK i Šibenske narodne glazbe

37Puhački orkestar grada Karlovca poklonio je svim ljubiteljima glazbe grada Karlovca besplatni koncert kojim je još jednom obilježio svoju 30. obljetnicu djelovanja. U Zorin domu je u subotu, 1. listopada 2016. održan svečani koncert s početkom u 20 sati.

U prvom dijelu koncerta nastupili su članovi Puhačkog orkestra grada Karlovca. Kroz tri zanimljive skladbe, Rikudim, Jadranski valovi i The Doors in Concert, Karlovčani su se predstavili u punini zvuka, skladno prateći dirigentsku palicu pod vodstvom prof. Ivana Mastena, pri čemu se moglo uživati u nijansama zvučnih boja, posebno kod dijelova skladbi sa široko poznatim zvučnim motivima.

U drugom dijelu koncerta nastupio je puhački orkestar Šibenska narodna glazba, utemeljen 1848. godine. Tijekom 168 godina postojanja Glazba je imala oko 12.500 nastupa, pri tome uvijek ponosno predstavljajući Šibenik, Šibensko-kninsku županiju i Republiku Hrvatsku. U svojoj dugoj povijesti Orkestar je nastupio na 45 međunarodna festivala/smotri glazbe i folklora u 15 europskih država; na 12 republičkih/državnih natjecanja – osvojivši u A kategoriji jednu zlatnu, tri srebrne i dvije brončane povelje.

Zvucima Glazbe divilo se jedanaest državnih poglavara, dvojica vjerskih poglavara, kao i niz velikana iz hrvatske povijesti. Glazba je sudjelovala i u snimanju četiri igrana filma te na velikim sportskim manifestacijama, npr. Mediteranske sportske igre, Europsko prvenstvo u atletici, Svjetsko juniorsko prvenstvo u vaterpolu.

Šibenska narodna glazba je kao predstavnik Hrvatske nastupala na 15., 16. i 17. Svjetskom natjecanju puhačkih orkestara u Nizozemskoj te je osvojila dvije zlatne i jednu srebrnu medalju, a u konkurenciji festivalskih orkestara brončanu medalju. Godine 2005. predsjednik Stjepan Mesić odlikovao je Glazbu najvišim državnim priznanjem Poveljom Republike Hrvatske.

U Glazbi svira 50 glazbarica i glazbara, dirigent je prof. Tonći Ćićerić, a predsjednik dipl.ing. Darko Gulin.

Nastup Šibenske narodne glazbe svojim umjetničkim nastupom uveličali su i vrhunski solisti, Helena Bastić i Saša Jakelić. Uživali smo u izvedbama Beautiful Maria of my soul, My heart will go on, kao i izvedbama domaćih Što će biti sutra, Jalta, Jalta, Ljubavnoj pjesmi, Neka cijeli ovaj svijet.

Šibenskoj narodnoj glazbi i solistima Puhački orkestar grada Karlovca zahvalio je na kraju koncerta što su svojim dolaskom u grad Karlovac uveličali obilježavanje njihove 30. obljetnice: u ime Šibenske narodne glazbe zahvalnice su preuzeli dirigent prof. Tonći Ćićerić i predsjednik dipl.ing. Darko Gulin. Također, Puhački orkestar grada Karlovca zahvalio je na potpori i dobroj suradnji Gradskom kazalištu Zorin dom, Glazbenoj školi Karlovac i Gradu Karlovcu, u čije ime su zahvalnice preuzeli ravnatelj Srećko Šestan, prof. Tihomir Bokun i gradonačelnik Damir Jelić. Naravno, najveća zahvalnost pripala je vjernoj publici koja svih ovih godina prati i podržava rad Puhačkog orkestra grada Karlovca.

Veselo zajedničko druženje Karlovčana i Šibenčana nastavljeno je nakon lijepog koncerta do dugo u noć, sa željom da se dobra suradnja i muziciranje nastavi i nadalje novim koncertima i susretima.

U galeriji pogledajte kako je koncert izgledao kroz objektiv Igora Čepurkovskog; slike su preuzete sa FB stranice Zorin doma.

 

Comments are closed