Održan je 30. susret hrvatskih puhačkih orkestara

Jubilarni 30. susret hrvatskih puhačkih orkestara, središnja je manifestacija puhačkog amaterizma u Republici Hrvatskoj koja je održana u Novom Vinodolskom 11.-12. lipnja 2016. u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i suorganizaciji Grada Novog Vinodolskog i Centra za kulturu grada Novog Vinodolskog, HDS-ZAMP-a, TZ Grada Novog Vinodolskog i Jadran d.d. Crikvenica. Bogati koncertni program obuhvatio je više od 800 glazbenika.

Ovogodišnji program Susreta prezentirao je najuspješnije orkestre s održanih 10 županijskih smotri na kojima se natjecalo 54 orkestra i više od 1800 glazbenika, što svjedoči o bogatstvu puhačkog amaterizma u Hrvatskoj.

Susret je započeo zajedničkim muziciranjem svih orkestara sudionika na Trgu Ivana Mažuranića u Novom Vinodolskom. Uslijedio je natjecateljski program u kojem je sudjelovalo 9 orkestara u B kategoriji te 9 orkestara u C kategoriji. Redoslijedom nastupa, orkestri koji su se predstavili su iz Solina, Karlovca, Kašine, Virja, Preloga, Ogulina, Stankova, Daruvara, Mosora, Krapine, Virovitice, Zagreba, Zaprešića, Kaštel Lukšića, Dekanovca, Tuhelja, Lepoglave i Zaboka. Na samom kraju dvodnevnog programa, kao gost Susreta nastupila je Godba Bohinj iz Slovenije. Usprkos kišnom vremenu, koje je spriječilo tradicionalni mimohod svih orkestara sudionika, ipak su održani i promenadni koncerti orkestara sudionika u Novom Vinodolskom i Selcu s revijalnim programom.

Karlovačku županiju na Susretu su predstavljali Puhački orkestar grada Karlovca u B kategoriji te Puhački orkestar DVD-a Ogulin u C kategoriji.

Puhački orkestar grada Karlovca, pod ravnanjem prof. Ivana Mastena izveo je program:
      Alfred Reed: A Little Concert Suite
         (I. Intrada, II. Siciliana, III. Scherzo, IV. Gigue)
      Marko Poklepović: Jadranski valovi
      Jan van der Roost: Rikudim

Zavidno visok nivo muziciranja orkestara na Susretu potvrdilo je Stručno povjerenstvo u sastavu Filip Pavišić (predsjednik), Ivan Josip Skender i Marin Zokić, koje je donijelo odluku o najuspješnijim orkestrima Susreta. Nagrađeni su:
      u B kategoriji
1. nagrada – Hrvatsko glazbeno društvo „Biranj“, Kaštel Lukšić
2. nagrada – Puhački orkestar „Lipa“, Tuhelj
3. nagrada – Gradska glazba „Zvonimir“, Solin
      u C kategoriji
1. nagrada – Kulturno glazbeno društvo „Mosor“, Klis Kosa
2. nagrada – Gradski puhački orkestar Krapina
3. nagrada – Puhački orkestar DVD-a Stankovo

Puhački orkestar grada Karlovca koji ove godine obilježava 30. obljetnicu svog osnutka, premda brojčano najmanji u B kategoriji, svojim nastupom ostavio je vrlo pozitivan dojam publici i stručnom žiriju. Uzbuđenje, a potom zadovoljstvo i osmijesi svih članova, ali ponajprije onih najmlađih, ipak su najveća nagrada te poticaj za još bolji i predaniji rad Orkestra.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *